Organisatie doorlichting en –ontwerp

Het is voor organisaties groot en klein belangrijk om te blijven anticiperen op ontwikkelingen binnen de organisatie en de sector waarin het actief is. Als het aanbrengen van praktische aanpassingen niet langer volstaat, dan is het tijd om het functioneren en de inrichting van de organisatie grondig onder de loep te nemen.

Een goed organisatieontwerp mét de juiste mensen op de juiste plek

Onze visie? Cultuur volgt structuur! Een organisatieontwerp dat past bij de ambities en plannen maakt uw organisatie toekomstbestendig. Het ontwerp is van grote invloed op hoe klanten uw organisatie ervaren en hoe u en uw medewerkers invulling geven aan hun taken, rollen en verantwoordelijkheden.

Doe een gratis check

Aanpak Organisatiedoorlichting

Om te komen tot een organisatie-ontwerp op maat werken we met een ontwikkelprogramma dat zich heeft bewezen.

Ons programma is opgebouwd uit 4 stappen:

Een strategische verkenning van de organisatie: waar willen we heen? (B)

Een zorgvuldige analyse van de huidige organisatie: waar staan we nu? (A)

Het maken van een passend organisatieontwerp inclusief leidende principes

Zorgvuldige begeleiding van A naar B, volgens de principes van B

Kenmerkend voor onze stijl van adviseren en begeleiden? Wij zijn eerlijk en oprecht! Soms confronterend én altijd dienend aan de ontwikkeling die de organisatie voor ogen heeft.

Draagvlak voor vernieuwing

Hoezo de huidige organisatie analyseren als de vraag gaat over ‘wat nodig is voor de toekomst?’ Volstaat het niet om op basis van wat wenselijk is de organisatie te ontwerpen? Nee! Zeker niet. Juist het in kaart brengen van het huidige functioneren geeft management en medewerkers nieuwe en inspirerende inzichten in organisatiepatronen, krachten en dynamieken, kwetsbaarheden én het beschikbare potentieel. In onze interviews dagen wij betrokkenen uit om hun inzichten op de huidige en gewenste bedrijfsvoering te delen en kritisch te zijn op hun eigen en gezamenlijke aandeel in ‘wat goed gaat’ en ‘wat beter kan’. Dit is dé opstap om te komen tot een nieuw organisatieontwerp.

Zelforganisatie en zelfsturing

Er zijn vele ontwikkelingen die uitnodigen tot heroriëntatie op het bestaande organisatieontwerp. Een onmiskenbare trend in organisatieontwikkeling is het geloof in de kracht van eigenaarschap én zelf-organiserend vermogen. Voor de invoering van zelforganisatie of zelfsturende teams is geen blauwdruk beschikbaar. Het is maatwerk. Elke organisatie heeft zijn eigen historie en uitdagingen. Karakteristiek in onze stijl van begeleiden? We zetten partijen om tafel, laten hen echt ontmoeten zodat zij gezamenlijk ambities uitspreken en afspraken maken. Ook benieuwd naar hoe het concept te vertalen is naar uw organisatiepraktijk?

Vertel mij meer

Recente Opdrachten

  • Organisatieonderzoek schoonmaakbedrijf
  • Organisatieonderzoek kinderopvangorganisatie
  • Organisatieonderzoek recreatiebedrijf
  • Organisatieonderzoek zorgorganisatie
Bekijk meer recente projecten

Meer weten over de mogelijkheden?

Meer weten of behoefte aan een doorlichting? Neem vrijblijvend contact op voor een nadere kennismaking!

rob@inspiringinsights.nl 06-54 203 873

Rob Schieman

Organisatiedoorlichting en -ontwerp