Blog

Twee leiders, samen sterk!

Wickman en Winters’ bestseller ‘Rocket Fuel’

Wickman en Winters beschrijven in hun boek ‘Rocket Fuel’ een leiderschapsconcept waarin twee type leiders samenwerkend komen tot een inspirerende visie én een organisatie waarmee ze deze visie verwezenlijken. De twee type leiders: de visionairen en de integrators.

Enkele jaren geleden werkten we er voor het eerst mee. We namen een organisatie onder de loep inclusief de stijl van leidinggeven van hun nieuwe tweekoppige directie. De ene directeur, tevens de oprichter, had alle kenmerken van de visionair. De andere directeur was een ware ‘integrator’. Het Rocket Fuel concept diende om te komen tot een rolverdeling waar beide leiders in hun kracht stonden én met elkaar de juiste chemie creëerden. Sindsdien reist het concept met ons mee. Ook nu passen we het weer toe. Ditmaal bij familiebedrijf waar groeiambities van het bedrijf én persoonlijke ambities van de beide eigenaren vragen om een heroriëntatie op leiderschap en samenwerking.

De visionairen en de integrators

De visionairen en de integrators. Hun namen zijn al veelzeggend. Toch even, waar staan de twee type leiders voor? De visionairen zijn de idee-generators, de creatieve probleemoplossers en (op)drijvende krachten binnen de organisatie. Ze zijn extern gericht en voelen zich daar goed bij. Ze hebben oog voor de ‘big picture’-vraagstukken. Ze zien kansen en zoeken voortdurend naar nieuwe wegen en strategieën.

De integrators zijn de leiders met interne focus op de uitvoering van de plannen. Het zijn diegenen die ervoor zorgen dat een visie werkelijkheid wordt. Zij hebben oog voor harmonie en voor wat wel én niet werkt. Zij weten wat doseren is, halen deadlines. Ze verbinden door mensen te zien, te horen, verantwoordelijk te maken en te houden. Ze halen het beste uit de organisatie.

Best een behoorlijk verschil in drijfveer, oriëntatie en kwaliteiten, niet? Welk type leider ben jij, vooral?

Samen sterk

Als we Wickman en Winters mogen geloven is het leiderschapsconcept van grote waarde voor bedrijven als Disney, McDonalds en Ford. We geloven het meteen. Het concept zit goed in elkaar. Het gaat over energie genereren door verschillen in drijfveren en kwaliteiten te benutten. In ons werk zien we dat ondernemers het best een klus vinden om gedurende de ontwikkelfases van de organisatie en ook gedurende de eigen levensfases effectief én met plezier te ondernemen. Hoe fijn is dan het uitgangspunt dat tijdens al dat harde werken, je mag focussen op waar jij energie van krijgt én je met elkaar kunt kiezen voor een concept waarin je elkaar aanvult, elkaar versterkt.

Let op: De kracht van het concept zit in de combinatie! Een visionair zonder integrator bouwt luchtkastelen en creëert onrust met zijn of haar stroom aan visies en ideeën. De energie die wordt gevraagd om vernieuwingen te realiseren krijgt geen richting. Ideeën komen en gaan ook weer. Frustraties lopen op omdat resultaten uitblijven.

Een integrator zonder visionair doet aan navelstaren. Het organiseren is tot hoofddoel verworden. Het inspelen op ontwikkelingen in de markt raakt buiten beeld. De kans is aanwezig dat de organisatie voorbij wordt gestreefd door concurrenten die wel oog hebben voor nieuwe kansen en latente behoeften.

Nieuwe hoogten!

Het samenspel tussen de visionair en de integrator verrijkt, voor beiden! De synergie en de wrijving tussen de twee stijlen houdt het bedrijf in balans. Actief in een tweekoppige setting? Herken je de twee type leiders? Verken dan dit concept! Om het niet mooier te maken dan het is: het benutten van verschillen is niet per definitie makkelijk. Het vraagt leiders die aan elkaar gewaagd zijn én die open staan voor verschillen in drijfveren en kwaliteiten. Als de leiders dit vermogen hebben of over de potentie beschikken dat het kan ontstaan, dán werkt het concept én ontstaat Rocket Fuel! Als een raket naar nieuwe hoogten!

Interesse om te sparren over de betekenis van het concept voor jouw organisatie? Neem contact op. Je hoeft het boek van Wickman en Winters niet perse gelezen te hebben. Wij kennen het van voor tot achter, en van achter tot voor. Vorm jij een eenkoppige directie? Herken je dan dat jouw hart ligt bij één van de leiderschapsrollen? Dat het nog best een interessant gesprek kan zijn als je gaat verkennen welke betekenis je voor het bedrijf het liefst zou willen hebben? Wij zijn beschikbaar als sparringpartner!

Twee leiders, samen sterk!